Ryggsäck med hölster

En traditionell ryggsäck i all ära, men nog kan det bli trassligt med både ryggsäck och vapen på ryggen. Det är mycket du behöver ha med dig på din jakttur och många av dessa saker släpas runt på ryggen dagarna i ända. De allra flesta bär sin ryggsäck, sitt vapen och i många fall dessutom sin COM-radio och kanske även en hundpejl. Man behöver inte vara en sjukgymnast för att inse att detta blir påfrestande för rygg och axlar. Framför allt som många, handen på hjärtat nu, väljer att bära jaktryggsäcken på ena axeln och vapnet på den andra. Bara för att slippa trasslet med remmar och saker som hakar i varandra vid de allra olämpligaste tillfällen.

För den som tröttnat på allvar på detta finns nu en lösning i de så kallade hölsterryggsäckarna. Dessa ryggsäckar med inbyggt hölster, innebär att du nu slipper ha en ryggsäck och sedan bära geväret separat bredvid.


Fördelar med hölster

Det finns faktiskt en hel del fördelar med att alltid bära geväret i ett hölster istället för att, som man brukar, bära det i en rem över ena axeln. När geväret är nedstoppat som i ett hölster medan du rör dig så förhindrar du att regn, eller bara dagg, och snö faller ner på vapnet. De flesta hölster har av den här anledningen någon typ av stängningsmekanism, som dragsko eller dragkedja. Du minimerar även risken för att få vatten, kondens eller smuts på kikarsiktets lins. Det finns oftast även en funktion som gör att du kan spänna fast vapnet helt och hållet, till exempel vid långa förflyttningar mellan olika pass eller när du är färdig för dagen och på väg tillbaka till bilen.

Skillnader mot traditionella ryggsäckar

I jämförelse med den kanske mest traditionella ryggsäcken, stolryggsäcken, så har hölsterryggsäcken både fördelar och nackdelar. Nackdelen är kanske avsaknaden av en bärbar sittplats. Eftersom vapnet ska ha plats i väskan går det inte att samtidigt ha en stol. Men samtidigt har ju ryggsäcken med hölster fördelen att du slipper bära ditt vapen separat. I övrigt är dessa två ryggsäckar tämligen lika. Tillverkarna har verkligen förstått vad en jägare behöver och sett till att förse sina väskor med en uppsjö av yttre fack för ammunition, och annat smått och gott som man behöver ha nära till hands. test hittar du här 

Färger och annat smått och gott

Dessa ryggsäckar har, precis som många andra av de produkter som saluförs för jakt, den traditionella gröna färgen. De finns även i olika typer av kamouflagemönster och därmed går det lätt att hitta en hölsterryggsäck som passar dig och dina övriga jaktkläder.

Vad gäller material är ryggsäckarna med hölster tillverkade i samma slitstarka material som ses i andra typer av jakt- och fritidsryggsäckar och har behandlats för att hålla ute vatten. Materialen är ofta väl valda för att vara så tysta som möjligt. Detta är kanske inte lika viktigt som när det gäller de kläder du har på dig, oftast har du ju redan tagit av dig ryggsäcken innan du smugit dig på ditt tilltänkta byte, men det är ändå skönt att slippa oroa sig för att hölsterryggsäcken ska råka prassla när du tar fram ditt gevär ur sitt hölster.